Intimni problemi

Intimni problemi

Da bismo razumjeli efekte faktora koji uzrokuju smetnje, najprije je uputno razumjeti samu erekciju. Kada muškarac doživljava erekciju, potiče se kompleksan proces kako u centralnom živčanom sustavu, tako i u rubnom odnosno perifernom živčanom sustavu, a uz to se vodi računa i o psihološkim faktorima, hormonalnim i vaskularnim (cirkulacija krvi) čimbenicima, ostalim podražajima i djelovanju samog penisa.

Erekcija nastane pod utjecajem vizualnih i slušnih podražaja ili pod utjecajem mirisa i dodira. Podražaji šalju poruku u mozak i živčani sustav, nakon čega se nakuplja krv u penisu, što uzrokuje i održava erekciju. Kada proces erekcije omete neki fizički ili psihički faktor, pojave se smetnje erekcije koje se mogu reflektirati kao nemogućnost postizanja erekcije ili nemogućnost održavanja erekcije u svrhu zadovoljavajućeg spolnog odnosa. Općenito se čimbenici smetnji erekcije dijele na dvije glavne skupine: poznajemo psihičke i fizičke čimbenike.

Psihološki čimbenici

Gotovo se svaki muškarac bar jednom u životu sretne s nemogućnošću erekcije zbog psiholoških faktora, jer ih može stvoriti već i napetost moderne svakodnevice. Važno je da zbog toga ne dođe do anksioznosti i stresa, koji bi kasnije mogao uzrokovati smetnje kod gotovo svakog spolnog odnosa.

Kod nekih se muškaraca smetnje erekcije javljaju s godinama, ili su rezultat depresije, odnosno nekog drugog psihičkog osjećaja neugode. Pod psihološke se čimbenike ubraja i stres na poslu ili kod kuće, gubitak bliske osobe, teškoće u odnosu, umor i razne brige, zbog čega se muškarac ne može potpuno opustiti niti u intimnim trenucima. Ako psihičke teškoće traju duže vrijeme i utječu na spolni život para, dobro je otići do stručnjaka, koji vam mogu pomoći probuditi libido. Isto tako neiskustvo u vezi intime igra važnu ulogu.

Tjelesni čimbenici

Prilikom otkrivanja fizičkih čimbenika koji utječu na smetnje erekcije, liječnik će najprije pokušati eliminirati mogućnosti previsokog krvnog pritiska, dijabetes, bolesti srca i krvnih žila, nisku razinu muških hormona i rak prostate, što također mogu imati negativan utjecaj na erekciju.

Osim toga na erekciju može utjecati i ciroza jetre, nepravilan rad bubrega, prisutnost prevelike količine željeza u krvi i smetnje dišnih puteva. Mnogi se od tih fizičkih čimbenika mogu umanjiti ili ukloniti pravilnom prehranom i telesnim kretanjem. Na erekciju utječu i razna oboljenja živčanog sustava, a kod muškaraca u dobi iznad 50. godine na erekciju utječe i stanje krvožilnog sustava. Na smetnje erekcije određeni utjecaj ima i dugotrajno pušenje. Osim toga svoj negativni doprinos daje i neravnoteža testosterona i prolaktina.

Traumatski utjecaji

Kod traumatskih utjecaja na smetnje erekcije ne misli se na svakodnevne traume, nego traumu što je doživljava muški penis. U to se dakako ubraja i Peyronijeva bolest, što je uzrokuje bolno zakrivljanje penisa, a to ima vrlo neugodne posljedice na spolnost.

Tkivo penisa može se uništiti i traumatskim udarcem tijekom erekcije, koji može uzrokovati puknuće penisa. U tom je slučaju neophodno posjetiti liječnika, jer to može dugotrajno utjecati na erekciju i ugodnost spolnih odnosa. Na smetnje erekcije može utjecati i duža vožnja biciklom, no proizvođači su se kod novih proizvoda pobrinuli i o tome, jer su sjedala kod novijih proizvoda oblikovana tako da omogućavaju manji pritisak na testise i penis.

ljubavhr