zlo

Eva Braun u raljama zla

Tko je bila E.Braun?
Ne zna se baš mnogo. Ili zna ponešto. Izgleda da je njezin glavni životni cilj bio moć. Ili se varamo? Ne, ne varamo se. Ili ipak…Kako god, sigurno je bilo mnoštvo žena koje bi (ne)rado bile na njezinom mjestu upravo zbog moći.
Što mediji i povijest govore o posljednjim danima Eve Braun, supruge ozloglašenog naciste A.H.? Ništa. Jer ne znaju mnogo o posljednjim trenucima života te žene. Nemaju povjesničari niti malo poetskog ni romantičnog u sebi, što je šteta, jer bi tako mogli doći do mnogih neočekivanih otkrića, a ne samo grubih i golih činjenica s kojima su svima na vrh glave. Što povjesničari uopće znaju o gospođi Evi Braun?
Eva Braun rođena je u Münchenu 1912 godine. Čekajte, zar nije tada Titanik potonuo? Da, jeste, iste godine, ali par mjeseci kasnije, a Eva je još bila beba. Dakle, Eva Braun bila je sportski nastrojena dama, posebno sklona atletici, uz to, kako mnogi .tvrde, romantična duša koja je zaista voljela zlotvora od svoga muža. Završila je poslovnu školu, ali je to izgleda nije previše zanimalo.Školovala se u katoličkom liceumu u Münchenu, a zatim godinu dana u poslovnoj školi u samostanu engleskih sestara u Simbach Am Inn, gdje je imala prosječne ocjene i talent za atletiku. U tinejdžerskoj dobi preuzela je posao radeći za Heinricha Hoffmanna, službenog fotografa za Nacionalno socijalističku njemačku radničku stranku (Nationalsozialistische Deutsche ArbeiterPartei, skraćeni NSDAP i obično se na engleskom jeziku naziva nacijska stranka). U početku zaposlena kao pomoćnica u trgovini i prodajni činovnik, ubrzo je naučila kako koristiti kameru i razviti fotografije. Upoznala je Hitlera u studiju Hoffmann u Münchenu u listopadu 1929. Upoznao je s njom kao “Herr Wolff”. Evina sestra Gretl također je radila za Hoffmana od 1932. godine nadalje, a žene su jedno vrijeme zajedno unajmile stan. Gretl je pratila svoju sestru na kasnijim putovanjima s Hitlerom u Obersalzberg, planina koja se nalazio iznad tržnog grada Berchtesgaden u Bavariji.
EVA BRAUN
Na koncu, navodno umrla je s njim, navodno zagrljena, a mogla je pobjeći i prepustiti se kiši bombi koje su prijetile nad Berlinom. Jedan dokumentarac tvrdi da je bila sklona poeziji također, mada su njezini izleti u poetiku netragom nestali ako ih je i bilo. Međutim, njezina senzibilnost došla je do izražaja kada je 1935 godine pokušala samoubojstvo zbog razmirica sa suprugom. Privlačna i mudra, imala je jak utjecaj na Adolfa te su mnogi skloni iznošenju teorija da je upravo ona bila ta koja je ideje zla došaptavala svome mužu i proširivala mu i onako bolesnu maštu, no za tako nešto nemamo potvrde. Taj se rodio bolestan u glavi. Zavidne nacističke vođe okupljene oko svoga fuhrera htjeli su je u par navrata ukloniti, što im očito nije pošlo za rukom. Kako je bila osobni asistent nacističkog fotografa H.H. Tako je i upoznala Adolfa i bila je to, po njezinim riječima, ljubav na prvi pogled. Uzalud su se protivile obitelji s obje strane, njih dvoje su jedno vrijeme bili ljubavnici, a potom su ušli i u brak. Moguće da je u tim posljednjim danima provedenim u bunkeru pred zajedničko samoubojstvo, Eva pisala poeziju. Moguće da su se povukli u jednu od odaja i držali za ruke iskazujući ljubav do, (skore), smrti jedno drugom. Moguće da nije pisala nikakvu poeziju već da ga je vrijeđala i psovala zbog poraza i situacije u kojoj se našla. Svašta je moguće. Jedna jedina stvar je skoro, pa sigurna, a to je da Eva Braun nije mogla biti manje zla od svoga supruga, s obzirom na to da je ostala s njim u vrijeme kada se činilo najgore zlo od strane nacista diljem Europe.
Druga stvar također može biti skoro sigurna, a to je da nije imala izlaza, točnije, da bi je muž koknuo da je pretpostavimo, htjela pobjeći.
Opet ništa ne znamo o Evi Braun. Kao ni povjesničari. O kakva šteta! Koga još boli đon za tom ženom? Pa sigurno neke znatiželjnike koji vole kopkati po životima ozloglašenih povijesnih osobama, ne. Za one koji gore od želje da doznaju više o životu Eve Braun, postoji informativna knjiga većinom puna teorija i slično: Život s Hitlerom od Heike B. Gortemaker, kao i biograja The Lost Life of Eva Braun od Angele Lambert. Vidite vi kako su se knjige pisale o njoj… Da, ova druga vam je dostupna na Amazonu. Žalosno je što tako mnogo pišemo o nekim osobama koje su… Takve kakve jesu!