napoleon

Supruga i ljubavnica Napoleona

Napoleonova supruga i jedna od ljubavnica
Josephine i Maria Walewska

Žena koja je najviše povezana s Napoleonom Bonaparteom je Josephine, čije je pravo ime Marie Josephe Rosescher de la Pagerie. Očigledno, Napoleon nije volio ime “Rose”, kako su je Josephinina obitelj i prijatelji zvali.
Napoleon je govorio: “Ne volim vaše ime; Od sada ću vas nazvati Josephine. ” Par se sastao 1795. godine kada je Napoleon tek počeo praviti ime i veličinu za sebe u francuskoj vojsci.

napoleonova žena
Npoleon i njegova žena josephine_de_beauharnais

Postoji nekoliko priča o tome kako i gdje su se njih dvoje susreli, ali najvjerojatnije se to dogodilo na nekom društvenom događaju. U to vrijeme Josephine – koja je bila poznati lik u francuskom društvu – bila je ljubavnica Pavla Barasa, Napoleonova mentora i guvernera Francuske. Shvativši da se ne podmlađuje (Josephine je imala samo 32 godine) i s Barrasovom pažnjom sve više usmjerenom na druge mlađe žene, Josephine je znala da se suočava s mogućnošću gubitka financijske potpore za sebe i svoje dvoje djece. Pametna i zadivljujuća žena, ona je bacila oko na Napoleona, koji je, mlad i neiskusan, odmah je pao na njezin šarm i zavođenje. Josephine je shvatila da je mladi časnik bio predodređen da postane veliki vojskovođa. Par je bio oženjen u ožujku 1796.
Tri dana nakon vjenčanja, Napoleon je otišao ratovati ostavivši svoju voljenu nevjestu da čeka. Njegova ljubavna pisma Josephini bila su vrlo strastvena i otkrivaju kako je bio nesretan, doslovno bolestan od ljubavi bez nje pored sebe. Međutim, Josephine, koja se za razliku od svog novog supruga udala iz praktičnosti, vratila se u Pariz uživajući u druženju različitih ljubavnika, najčešće poručnika po imenu Hippolyte Charles. Vijest o Josephinovim avanturama na kraju su se otkrile Napoleonu koji je ostao potpuno posvećen i vjeran svojoj ženi. Nakon što je konačno preuzeo gospodaricu dok je u Egiptu, odlučio je razvesti Josephine, ali kad se vratio u Francusku 1799., ponovno je koristila čari da se pomiri s mužem. Dok je Napoleon bio odsutan shvatila je da je korisno za nju da ipak ostane u braku.

Iako je par naizgled funkcionirao Napoleonova početna strast za suprugom je polako opadala. Ironično, jer je Josephinina ljubav prema njemu sve više rasla. Međutim, ood tada je Napoleon imao brojne ljubavnice. Moćnik te car Francuske, nije imao problema s dobivanjem bilo kakve žene koju želi.

Na vrhuncu njegove moći 1807 godine Napoleon je upoznao groficu Maria Walewsku napoleonova ljubavnica u Varšavi, Poljska. Prekrasna 20-godišnja Maria brzo je uhvatila cara Bonapartea u svoju mrežu. Maria je bila udana za 71-godišnjeg grofa Walewskog, koji je, navodno, ohrabrio svoju mladu nevjestu da učini sve što je trebalo da bi osvojila Napoleona s ciljem pomaganja Poljskoj da postane neovisna država.

I tako je Maria Walewska postala ne samo Napoleonov prijatelj i povjerenik, već ljubavnica. Zapravo, pridružila mu se nekoliko tjedana u Parizu, a zatim u Beču. U svibnju 1810 Marija je rodila sina imenom Alexandre Florian Joseph Walewski. Beba je bila nezakoniti sin Napoleona.
Rođenje Marijinog sina bilo je protumačeno kao daljnji dokaz da Josephine, a ne Napoleon, nije mogla imati djecu. To je na kraju dovelo par do razvoda 1809. godine kako bi Napoleon kasnije mogao dobiti muškog nasljednika.
Maria je tvrdila da je njezin odnos s Napoleonom rođen isključivo iz patriotske dužnosti. Unatoč tome, Marijina predanost i ljubav za Napoleona – kako god počela – bila je jasna svima: dobiti muškog nasljednika. Maria je čak posjetila Napoleona kad je bio u egzilu u Elbi. Iako Poljska nije u to doba stigla do neovisne države.