U potrazi za srećom

Sreća? što je zapravo sreća? Trenutak ili nešto trajno?

Često, a poneki od nas i stalno su u potrazi za srećom bez obzira na ono što imaju ili nemaju. Ipak, većini je teško shvatiti da sreća nije negdje van već u nama i da je trebamo samo otkriti i dopustiti joj da bude otvorena prema van, a tada stvari dolaze, one stvari, ljudi, situacije koje želimo. Većinom je to već sve tu oko nas ili blizu.
Tako ima jedna poučna priča, jednostavna, ali govori mnogo.

Nesretan čovjek koji je, ogorčen što nije pronašao sreću, zatvorio svoju siromašnu kuću i krenuo po svijetu u potrazi za onim što je mislio da bi ga moglo usrećiti.
Proputovao je sve puteve, sve narode, sav svijet bez odmora, dok nije našao mjesto koje će naći da bude sretan. Gdje god bi stigao, okupio bi malu grupu kojoj bi objasnio planove koje ima da bi bio sretan.
Tvrdio je da će njegovi sljedbenici biti sretni u posjedu divovskih područja, gdje će biti hrpe zlata i bogatstva svih vrsta, ali ljudi nisu bili sretni i nitko ga nije slijedio. Sljedećeg dana, putovanje bi krenulo iznova. Tako je godinama putovao kroz gradove i mjesta, od zemlje do zemlje. Jednog dana shvatio je da stari, sijede kose, ukočenih i umornih ruku od tolikog traženja te sreće.
Tada se zaustavio ispred stare kuće, razbijenih staklenih prozora, korova koji je prekrivao vrt, prašine koja je nadirala u svaki kutak, i gnijezda ptica koje su sagradili razne ptice.
Razmišljao je i konačno odlučio: Pokušat ću biti sretan ovdje. Popravio bih krov, stavio nove prozore i nova stakla, brinuo o vrtu, farbao zidove…
Tada je naglo stao i ostao nepomičan poput kamene statue shvativši da stoji pred svojom vlastitom kućom koju je napustio prije mnogo godina i krenuo iz nje “nesretan” misleći da je sreća negdje drugdje.

POUKA PRIČE :

‘Sreća nije postići ono što želiš, nego nastaviti željeti ono što si već postigao!’