Nestajanje intime u braku

Ljutnja i ogorčenost, prevara u prošlosti ili sadašnjosti te stres kao vrhunac i glavni razlog
dovode do nestanka intimnosti u braku. Žene vjeruju da muškarac ne može bez seksa…No to uvjerenje nije baš točno. Muškarci često postanu nezainteresirani za intimu ako se odbiju, kao i uslijed nedostatka poštovanja i emocionalne povezanosti koja je izrazito važna kako za cijeli ljubavni odnosi, tako i za intimnost. No to isto važi i za ženski spol.
Preopterećenost poslom, užurbanost jednako stres, svakodnevne brige također su jedan od razloga što seksualna želja opada ili nestaje.
Neki vjeruju da je najjednostavniji odgovor kratkotrajnost strasti, zasićenost vođenja ljubavi s jednom istom osobom. Tada u većini slučajeva jedan od partnera pronalazi “osvježenje sa strane” što dovodi do vrtnje u krug. Jer to će se “osvježenje” nakon kraćeg vremena pretvoriti u ono što ste doživjeli i s partnerom s kojim je seks izišao kroz prozor, nema ga više. Jasno je da to nije nikakvo rješenje.
Ono na što će te na sve strane naići jesu savjeti da razgovarate s partnerom/partnericom o “problemu” i da će te tako doći do rješenja. Je li to baš ispravan savjet? Sam razgovor o sexu ili nedostatku istog dovodi do gubljenja spontanosti i jedne situacije koja najviše sliči razgovoru o nekim problemima praktične prirode u kućanstvu. Dakle, gubi se draž, gubi se ona mistika koja obavija seksualni čin i razdvaja ga od svega drugog.
Potom slijedi savjet o terapiji kod stručnjaka…E tu ste tek propali. Kao da ugovarate rješenje poslovnog problema sa odgovarajućim savjetnikom te vam taj na koncu izdeklamira kako bi se trebali ponašati da dođe do upražnjavanja intimnih odnosa ili DOGOVORENOG I PLANIRANOG SEXA, A TO SEX NIJE; to je animalno parenje.
No dakle, ima li rješenja i koje je?
Možda će vam svjetski poznata stručnjakinja Esther Perel za ovo područje malo rasvijetliti stvari. Mada i ona spominje neka rješenja u drugim dijelovima govora s kojima se ne slažemo, no nećemo biti sitničavi.
Donosimo vam ulomak iz njezinog govora u TED.COM show. Ovo nije cjelokupan i definitivan odgovor no svakako je od pomoći ako zađete malo dublje…
“Što održava žudnju živom i zašto je to tako teško? Mislim da je bit održavanja žudnje u predanoj vezi, u pomirenju dviju temeljnih ljudskih potreba. S jedne strane želimo sigurnost, predvidljivost, sigurnost, zavisnost, pouzdanost, trajnost — sva ona temeljna iskustva našeg života koja zovemo domom. Ali imamo jednako jaku potrebu — i muškarci i žene — za avanturom, novinama, rizikom, tajanstvenošću, opasnošću, za nepoznatim, neočekivanim, za iznenađenjem — shvaćate — za putovanjem. Dakle, pokušaj da svoju potrebu za sigurnošću objedinimo s potrebom za avanturom u jednoj romantičnoj vezi, odnosno ono što danas nazivamo strasnim brakom, nekad su bili suprotni pojmovi. Brak je bio ekonomska institucija koja vam je dala doživotno partnerstvo u obliku djece, društvenog položaja, prava nasljeđivanja i zajedništva. Danas od svog partnera još uvijek želimo sve to, ali još želim da mi budeš i najbolji prijatelj i osoba kojoj se mogu povjeriti i strastveni ljubavnik, a još živimo i dvostruko duže.  Od jedne osobe, zapravo, tražimo ono što nam je nekad davalo cijelo selo: daj mi osjećaj pripadnosti, identitet, trajnost, ali daj mi i transcendenciju i zagonetnost i zadivljenost, sve u jednom. Utješi me, uzbudi me. Daj mi nešto novo, daj mi nešto poznato. Budi predvidljiv, iznenadi me. I mislimo da je to naprosto tako, da nam u tome mogu pomoći igračke i ženstveno rublje.”