treća osoba

Treća osoba: izlaz ili klon

Sretan brak, sretna veza, ako nema doista realno čvrste a ne umišljene temelje ljubavi, može se u bilo kojem trenutku poremetiti i uništiti, bilo da je u pitanju uplitanje treće osobe, bilo da je u pitanju narušeni odnos između dvoje ljudi. A narušeni odnosi obično navode na pogrešne korake od kojih je jedan najčešći: Traženje utjehe u drugoj osobi, ženi/muškarcu te zavaravanju da će s tom novom osobom biti bolje, ljepše, pa do krajnosti-da će biti ili da jeste neponovljivo i da nikada neće biti bolje niti je bilo kao s tom novom osobom. Začarani krug u koji se upada pronalaženjem ljubavnika/ljubavnice naprosto se previdi, a taj začarani krug zapravo je činjenica da će se u 99% slučajeva i s tom novom osobom, nakon određenog vremena ponoviti isto. Jer strast je kratka vijeka i kad nje nestane, nestaje sve-osim ako se u kojem rijetkom slučaju odnos doista iz zaljubljenosti ne pretoči u ljubav. Dok ste zaljubljeni, vi ćete posve uvjereni tvrditi da je to ljubav, osobito žene koje jedan ili par intimnih odnosa okarakteriziraju kao “pravu vezu.” Za razliku od njih, muškarci ,po defaultu, na prvome mjestu traže ispunjenje seksualne želje, rjeđe upadaju u šemu ozbiljne veze te su stoga i razboritiji po ovome pitanju. Dakle, problem je što većina poistovjećuje zaljubljenost i ljubav.

Zaljubljenost je kemija, plam koji žestoko plane i brzo se ugasi, ono animalno u nama što nema svoju konstantu. Za razliku od zaljubljenosti ljubav je trajno osjećanje, uzajamna komunikacija, recipročnost, međusobno povjerenje, davanje (bez onog “dajem ti, vrati mi što prije inače ti mene ne voliš”), pri kojoj seksualni odnos nikako nije na prvome mjestu. Zaljubljenost ne traži truda, dok se oko ljubavi treba brinuti kao cvijetu. Ne kažemo da trebate ostati s nekim s kime više niste sretni, nego, (na osnovu bezbroj statistika, objektivnih činjenica, itd), dakle, nego da se upitate zbog čega je odnos postao takav i da li se s ljubavnikom/ljubavnicom neće nakon prvotnog zanosa i nakon određenog vremena neće ponoviti isto. 

Ono što najčešće čujemo jeste jedna te ista rečenica: “Nema više strasti među nama, volim supruga ili dečka kao prijatelja, ali to više nije to.”

Ne mislite li da će nakon nekog vremena s novom osobom na vašoj emotivnoj sceni doći do iste situacije ili ste možda naivno, (ili glupavo), ubijeđeni da se neće ponoviti, da će srce svaki puta ludo lupati kad ugledate ljubavnika/ljubavnicu i da ćete vječno izgarati od strasti…Odgovor je sam po sebi jasan.

Pitanje je, što onda preostaje ako je moj brak, (ili veza), nezadovoljavajući ili nepodnošljiv ili mrtav a sviđa mi se netko drugi? 

Odgovor: Izbor je vaš. Jer ovo gore nisu savjeti ni smjernice već samo jedan od uvida zašto je trava u susjednom dvorištu zelenija.

P.S. Možda zato da privuče, a možda trebate provjeriti dioptriju.

Pitanje na koje nema odgovora: Jesu li možda naši novi ljubavnici/ljubavnice klonovi naših sadašnjih partnera iz vremena kad smo ih tek upoznali?