erekcija

Muški problem

Muški ili ženski problem, pitanje je sad?

Kada pri spolnom odnosu dođe do toga da muškarac ne doživi erekciju, žene to u većini slučajeva shvaćaju kao nedostatak interesa za njih, nedovoljnu uzbuđenost i slično, a sve zajedno je posve pogrešno. Posebno krivo uvjerenje je da su “one” krive… Zapravo nedostatak interesa nema nikakve veze s nepostizanjem erekcije osim u vrlo rijetkim slučajevima. I zaljubljeni muškarci kao i oni koji uopće nemaju ljubavne osjećaje lako postižu ostvarenje intimnog fizičkog odnosa. Zablude u vezi toga su velike s ženske strane, pa često čak i s muške.

Psihološki uzroci:
Gotovo se svaki muškarac bar jednom u životu sretne s nemogućnošću da ostvari do kraja seksualni odnos, ili erekciju zbog fizičkih ili psiholoških uzroka. Moderni način života, stres koji izaziva brzina svakodnevnice i slične okolnosti mogu dovesti doslovno do traume i to podsvjesno u najčešćim slučajevima.
Kod nekih se muškaraca smetnje erekcije javljaju s godinama, ili su rezultat depresije, odnosno nekog drugog psihičkog osjećaja neugode. Pod psihološke se uzroke ubraja i stres na poslu ili kod kuće, gubitak bliske osobe, teškoće u odnosu, umor i razne brige, zbog čega se muškarac ne može potpuno opustiti niti u intimnim trenucima. Ako psihičke teškoće traju duže vrijeme i utječu na spolni život para, dobro je otići do stručnjaka, koji vam mogu pomoći probuditi libido.

Fizički ili tjelesni uzroci:
Prilikom otkrivanja fizičkih čimbenika koji utječu na smetnje erekcije, liječnik će najprije pokušati eliminirati mogućnosti previsokog krvnog pritiska, dijabetes, bolesti srca i krvnih žila, nisku razinu muških hormona i rak prostate, što također mogu imati negativan utjecaj na erekciju.
Osim toga na erekciju može utjecati i ciroza jetre, nepravilan rad bubrega, prisutnost prevelike količine željeza u krvi i smetnje dišnih puteva. Mnogi se od tih fizičkih čimbenika mogu umanjiti ili ukloniti pravilnom prehranom i telesnim kretanjem. Na erekciju utječu i razna oboljenja živčanog sustava, a kod muškaraca u dobi iznad 50. godine na erekciju utječe i stanje krvožilnog sustava. Na smetnje erekcije određeni utjecaj ima i dugotrajno pušenje. Osim toga svoj negativni doprinos daje i neravnoteža testosterona i prolaktina.

Prošli ili traumatski uzroci:
Kod traumatskih utjecaja na smetnje erekcije ne misli se na svakodnevne traume, nego traumu što je doživljava muški penis. U to se dakako ubraja i Peyronijeva bolest, što je uzrokuje bolno zakrivljanje penisa, a to ima vrlo neugodne posljedice na spolnost.
Tkivo penisa može se uništiti i traumatskim udarcem tijekom erekcije, koji može uzrokovati puknuće penisa. U tom je slučaju neophodno posjetiti liječnika, jer to može dugotrajno utjecati na erekciju i ugodnost spolnih odnosa. Na ovaj problem mogu utjecati i mnogobrojni drugi uzroci bilo da je u pitanju prošlost, sadašnjost ili čak strah od budućnosti u vezi nečega.

Zaključak:

Kako je ljudska psiha komplicirana, a mozak nedovoljno istražen, tako svatko iznosi svoja uvjerenja i razmišljanja na ovu temu vezano za muški problem, pa stoga nastaju velike zablude. Osobito, kako je već spomenuto, žene tu  sbe smatraju ugroženom stranom zbog potpuno krivih zaključaka.