ljubavni savjeti

Ljubavne iluzije

Ljubavne iluzije rađaju se u početku veze ili braka ili još ranije, kada niti veza niti brak nisu ostvareni. Imamo predstavu o nekome i obično smo nesvjesni da gledamo osobu kroz svoje želje i zamisli kako to nama odgovara. No istina ubrzo, a ponekad s dugom odgodom izađe na vidjelo te se nađemo iznenađeni, zaprepašteni i, na koncu, povrijeđeni kada ugledamo pravo lice voljene osobe. Ono o čemu tada razmišljamo jeste naša razočaranost i bol, ali ono o čemu nikako ne razmišljamo je da smo si stvorili unaprijed sliku i priliku kakvu smo priželjkivali. U biti, u većini slučajeva mi sami sebe razočaramo, dakle, razočaranje ne dolazi s druge strane.
Emocionalna zrelost je da kada shvatimo da voljena osoba nije ono što smo mi umislili da jeste ili da treba biti, da tada prihvatimo je onakvu kakva doista jeste: to se zove ljubav.
Naravno, ima izuzetaka kada netko glumi ono što doista nije, pa se uhvatimo u tu mrežu obmana i pretvaranja, no nikada nije kasno da otvorimo oči, kako se to kaže, te odlučimo želimo li i dalje biti s tom osobom ili krenuti dalje.
Mnogi od nas, čak i u takvim situacijama, ostaju u vezama i brakovima iz bezbroj razloga, a jedan od najjačih je svakako zaljubljenost i ljubavna ovisnost. Osobe “žrtve” obmana sklone su podnositi cijeli život nesreću uz nekoga tko im ne pruža ljubav i takvi odnosi su ovisnički, a ne ljubavni. Ako pogledate oko sebe, vidjet ćete mnoge nesretne veze koje se nikako ne prekidaju ili se često prekidaju, pa opet nastavljaju, vidjet ćete mnoge brakove koji su napadno nesretni, a da i ne govorimo o onome iza zatvorenih vrata što ne možemo vidjeti već samo naslutiti po nekim sitnicama.
Svi smo mi skloni gajiti ljubavne iluzije i u sretnim i u nesretnim vezama. Jedna od mudrih pouka je da ono što vas čini sretnim sada, da vas to isto može svaki trenutak učiniti nesretnim. Ponekad, no vrlo rijetko važi i obrnuto.
Sreća i nesreća su sestre koje jedna drugu podupiru. One su novčić s dva lica koji se u svakom trenu može okrenuti na jednu ili drugu stranu.
Ulazak u ljubavnu vezu bio bi idealan bez iluzija, no…Savršenstvo ne postoji. Ljubav ima bezbroj lica, pa tako i postoji i nebrojeno iluzija o ljubavi i onima koje volimo i koji vole ili ne vole nas.
Pitanje je može li nam, kada se nađemo u ovakvim situacijama, a nismo svjesni svojih iluzija ili zabluda ljubavni tarot otvoriti oči. Jeste li kada pokušali?