ljubavnidetektiv.com

Ljubavno povjerenje

“Bila je greška”, rekla si.
“Ali, okrutno prema samom sebi je bilo što sam se okrivljavao da je moja greška, jer sam ti vjerovao.
Povjerenje u ljubavnim vezama lako se izgubi. Jedna laž vuče drugu, jedno pokajanje i traženje oprosta ne zadovoljava, ne ublažuje gorčinu i bol što smo iznevjereni.”- David Levithan
Ponekad je povjerenje koje je izgubljeno toliko veliko u svojoj biti da ga ne možemo zaboraviti niti oprostiti. Čak i ako dođu do kajanja, do ubjeđivanja da je drugoj osobi žao zbog onoga što je radila, mi vrlo često i uporno okrivljavamo sebe što smo vjerovali, a ujedno i osobi koja je iznevjerila naše povjerenje.
U ljubavnim odnosima, vezama, brakovima, često zanemarujemo činjenicu da doista svatko može pogriješiti i da to možda sutra možemo biti i mi sami koji smo iznevjereni, bez obzira na to što se držimo u uvjerenju kako mi ne bi nikad učinili ono što je učinjeno nama. Da li je to baš tako? Kako sa sigurnošću možemo znati? Nikako. Oprost je ono što se prvo preporučuje, oprost je prvi izbor. Drugi izbor je napuštanje osobe koja vas je iznevjerila. I treći, najteži izbor je da ostanete s tom osobom, a ne možete oprostiti te nosite u sebi neprekidno bol, nepovjerenje, stalni oprez koji može prerasti u paranoju i konstantnu patnju, a da pri tome nemamo snage otići. Istina je da je dobro to što imamo izbor, ali je istina da su ti izbori mač s dvije oštrice ako nas je iznevjerila osoba prema kojoj osjećamo veliku ljubav. Možete biti s nekim u vezi ili braku par mjeseci ili godinama, to ne čini nikakvu razliku u smislu da se povjerenje uvijek može izgubiti.
Kakvu pouku izvlačimo iz ovoga?
Ne očekujte od partnerice/partnera bezgrešnost, jer vi sami niste bezgrešni i nikad ne znate u detalje što bi budućnost mogla donijeti.
Postoji jedna mudra izreka u vezi povjerenja kako ljubavnog, tako i općenito:
“Postoje dva razloga zašto ne vjerujemo ljudima općenito. Prvo, ne znamo ih. Drugo, znamo ih.”
Ovo nam govori o nestabilnosti ljudske prirode, o okolnostima pod koje potpadamo i koje nas mogu lako zavesti da nekoga iznevjerimo, a takvih okolnosti i izazova je mnogo oko nas.
Reći će mnogi: “Ako me voli neće me iznevjeriti nikada”-ovakav stav je krajnje naivan. Možete voljeti nekoga, a da vam se “preko noći” dogodi da se nađete u okolnostima da tu voljenu osobu iznevjerite…Ili mislite da ste robot i da se to vama ne može dogoditi?
Opraštajte u ime ljubavi! Opraštajte! Opraštajte da bi vam život bio sretniji i lakši.